RRSS

”facebook” ”twitter”

martes, 9 de junio de 2015

Presentació OCM Sant Joan Despí 03/06/2015

Foto :Aina Ginard
Cada cop són més les persones que s'han adonat que ja no és suficient anar a votar cada 4 anys i que cal un exercici d'autoconsciència per tal que ens empoderem de manera col·lectiva i actuem com a organismes de control dels nostres representants polítics.


Però per dur a terme aquest procés d'empoderament, de vegades difícil i frustrant, no estem pas soles. Les companyes de l'[Observatori Ciutadà Municipal de Sant Joan Despí http://www.ocm-despi.cat/] han desenvolupat tot un seguit d'eines per facilitar que qualsevol persona del poble interessada, pugui participar en la creació d'espais de contrapoder que exigeixin el que ens pertany: saber com es gestionen els nostres diners.

El passat dia 3 de juny l'OCM Sant Joan Despí, va realitzar la presentació d'aquestes eines per donar-les a conèixer a la ciutadania de Sant Joan Despí. Companyes de SíSePuede/SíQueEsPot Sant Joan Despí van assistir-hi per conèixer de primera mà aquest projecte que pretén aconseguir un ajuntament més transparent. Aquesta vocació està totalment en sintonia amb les línies mestres del projecte SíSePuede/SíQueEsPot Sant Joan Despí.

La presentació va començar amb l'exposició del Treball de Recerca que l'Alícia Lozano va realitzar l'any passat sobre la transparència i la participació a Sant Joan Despí. En aquest treball es constata tant que les vies de participació son escasses i no vinculants, com que l'accés a la informació del consistori, i en concret, a l'execució dels pressupostos, no hi és disponible de manera oberta. L'Alícia va explicar com, només després de molts mesos de constants requeriments a l'ajuntament per totes les vies disponibles va aconseguir la informació que estava sol·licitant.

La conclusió de la seva exposició demostra que les eines de l'OCM Sant Joan Despí són absolutament necessàries

A continuació, l'Aina i en Marc ens van presentar les funcionalitats de la web de l'Observatori Ciutadà Municipal de Sant Joan Despí i van respondre totes les preguntes que es van formular per part de les persones assistents.

Una de les idees més importants que van voler transmetre, era la de fer servir l'Observatori com a punt de trobada i lloc d'empoderament col·lectiu per tal de fer pressió sobre la institució de l'Ajuntament, i rebre resposta a tota aquella informació que qualsevol persona consideri que ha de conèixer. No es demana res excepcional: qualsevol informació relacionada amb la gestió dels diners de la ciutadania pertany, precisament, a la ciutadania, i el deure de l'Ajuntament és facilitar-la (de fet no caldria ni haver de demanar-la).

Finalment, van explicar quin ha sigut el recorregut sencer des de la idea inicial fins al punt actual del projecte, on ja s'han formulat més d'una vintena de consultes i s'han aconseguit 40 persones registrades a l'Observatori. També es va parlar dels plans de futur en la presa de decisions del col·lectiu, convocant assemblees periòdiques on tothom pugui decidir i legitimar les accions a emprendre en determinats temes d'interès comú, plantejant nous reptes en l'anàlisi en profunditat dels pressupostos municipals, estudis de les condicions de contractació, denúncies col·lectives d'irregularitats i difusió de la informació obtinguda amb l'ajut de totes i tots.

Des de SíSePuede/SíQueEsPot Sant Joan Despí animem a tota la ciutadania a que s'enregistri en la web de l'OCM Sant Joan Despí i comenci a utilitzar-la per conèixer i demanar informació sobre la gestió que s'està realitzant dels nostres recursos públics.


Us deixem a continuació alguns enllaços d'interès per ampliar informació:

Article diario.es sobre les iniciatives OCM (02/06/2015): http://www.eldiario.es/alternativaseconomicas/Presion-transparencia_6_394470563.html
Web OCM Despí: http://www.ocm-despi.cat/:
Accés directe a les consultes i l'estat actual de cadascuna:http://www.ocm-despi.cat/enquiry
Vídeo sobre què és i com dinamitzar un OCM: https://www.youtube.com/watch?v=gFWqE6liU_0



Presentación OCM Sant Joan Despí 03/06/2015

Foto :Aina Ginard
Cada vez son más las personas que se han dado cuenta que ya no es suficiente ir a votar cada 4 años y que hace falta un ejercicio de autoconsciencia para que nos empoderemos de manera colectiva y actuemos como organismos de control de nuestros representantes políticos.

Pero para llevar a cabo este proceso de empoderamiento, a veces difícil y frustrante, no estamos sol@s. Las compañeras del [Observatorio Ciudadano Municipal de Sant Joan Despí http://www.ocm-despi.cat/] han desarrollado una serie de herramientas para facilitar que cualquier persona del pueblo interesada pueda participar en la creación de espacios de contrapoder que trabajen para exigir lo que nos pertenece: saber como se gestiona nuestro dinero.

El pasado día 3 de junio OCM Sant Joan Despí, realizó la presentación de estas herramientas para darlas a conocer a la ciudadanía de Sant Joan Despí. Compañeras de SíSePuede/SíQueEsPot Sant Joan Despí asistieron al evento para conocer de primera mano este proyecto cuya vocación de conseguir un ayuntamiento más transparente está totalmente en sintonia con las líneas maestras del proyecto SíSePuede/SíQueEsPot Sant Joan Despí.

La presentación comenzó con la exposición del Treball de Recerca que Alícia Lozano realizó el pasado año sobre transparencia y participación en Sant Joan Despí. En este trabajo se constata tanto que las vías de participación ciudadana en el municipio son escasas y no vinculantes, como que el acceso a la información del consistorio, y en concreto a la ejecución de los presupuestos, no está disponible de forma abierta. Alícia explicó como sólo después de muchos meses de constantes requerimientos al ayuntamiento por todas las vías disponibles consiguió la información que estaba solicitando.

La conclusión de su exposición demuestra que las herramientas del OCM Sant Joan Despí son absolutamente necesarias.

A continuación, Aina, y Marc nos presentaron las funcionalidades de la web del Observatorio Ciudadano Municipal de Sant Joan Despí y respondieron todas las preguntas que se formularon por parte de las persones asistentes.

Una de las ideas más importantes que quisieron transmitir, era la de usar el Observatorio como punto de encuentro y lugar de empoderamiento colectivo para hacer presión sobre la institución del Ayuntamiento, y recibir respuesta a toda aquella información que cualquier persona considere que tiene que conocer. No se pide nada excepcional: cualquier información relacionada con la gestión del dinero de la ciudadanía pertenece, precisamente, a la ciudadanía, y el deber del Ayuntamiento es facilitarla (de hecho no debería ser necesario pedirla).

Finalmente, explicaron cuál ha sido el recorrido entero desde la idea inicial hasta el punto actual del proyecto, donde ya se han formulado más de una veintena de consultas y se han conseguido 40 personas registradas en la web Observatorio. También se habló de los planes de futuro en la toma de decisiones del colectivo, convocando asambleas periódicas donde todo el mundo pueda decidir y legitimar las acciones a emprender en determinados temas de interés común, planteando nuevos retos en el análisis en profundidad de los presupuestos municipales, estudios de las condiciones de contratación, denuncias colectivas de irregularidades y difusión de la información obtenida con la ayuda de todas y todos.

Desde SíSePuede/SíQueEsPot Sant Joan Despí animamos a toda la ciudadanía a que se registre en la web del OCM Sant Joan Despí y comience a utilizarla para conocer y demandar información sobre la gestión que se realiza de nuestros recursos públicos.

Os dejamos a continuación algunos enlaces de interés para ampliar información:
Artículo diario.es sobre las iniciativas OCM (02/06/2015): http://www.eldiario.es/alternativaseconomicas/Presion-transparencia_6_394470563.html
Web OCM Despí: http://www.ocm-despi.cat/:
Acceso directo a las consultas y el estado actual de cada una: http://www.ocm-despi.cat/enquiry
Vídeo sobre qué es y cómo dinamizar un OCM:https://www.youtube.com/watch?v=gFWqE6liU_0

No hay comentarios :

Publicar un comentario